MITÄ JUHLIIN PÄÄLLE – PUKEUTUMISEN ETIKETTI

Juhlapukeutuminen on muuttunut vuosien aikana suuresti. Tässä kertaus etikettisäännöistä:

 

Juhlapuku

Kaikista juhlavin puku, jota käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Pukuun kuuluu akateemisia päivätilaisuuksia lukuunottamatta aina valkoinen liivi sekä solmuke, ja puku itsessään on poikkeuksetta aina musta.

Kun mies pukeutuu juhlapukuun tai frakkiin, nainen pukeutuu täyspitkään juhlapukuun. Juhlapuvun tulee olla lattiamittainen (kengän kärjet vilkkuvat helma alta), ei koskaan lyhyempi.

 

 

 

Iltapuku tai smokki

Useimmiten tumma tai tummansininen smokki, musta solmuke sekä vyöliivi ja valkoinen paita. Smokki voi olla myös valkoinen, jolloin sen kanssa käytetään valkoisia tai mustia housuja.

Kun mies pukeutuu smokkiin, nainen pukeutuu iltapukuun. Naisen puku voi olla pitkä, polvimittainen tai jotain siltä väliltä – myös juhlava housuasu. Hyvänä muistisääntönä tämä: mitä juhlavampi tilaisuus, sen pidempi puvun helma.

 

 

 

Tumma puku

Tumma puku on aina varma valinta. Se sopii kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta ja on aina tyylikäs. Tumma puku on nimensä mukaisesti yksivärinen tumma kengistä lähtien, ainoana poikkeuksena valkoinen (tai vaalea, yksivärinen) kauluspaita. Jos puvun kanssa käyttää taskuliinaa, tulen sen olla sävy sävyyn paidan kanssa.

Kun mies pukeutuu tummaan pukuun, nainen pukeutuu juhla- tai iltapukuun. Jokainen naisen vaatekaapista tulisi löytyä “pikkumusta”, jonka ei nimestään huolimatta tarvitse välttämättä olla musta. Päivätilaisuuksissa asua voi somistaa hatulla tai käsineillä, iltatilaisuuksissa taas näyttävillä koruilla ja pienellä laukulla.

 

 

 

Cocktail

Kenties haastavin pukukoodi, joka kutsussa voi olla. Cocktailasu on tummasta puvusta se arkisempi versio. Pukeudu siis juhlavammin kuin arkisin, mutta älä liian juhlavasti. Esimerkiksi tummasta puvusta voi jättää solmion pois tai vaihtaa paidan värikäämpään.

Naisille sen sijaan cocktailasu on selkeä – se luotto pikkumusta! Myös juhlavat housut tai hame soveltuvat juhlavan yläosan kanssa. Somista näyttävillä koruilla ja kengillä.

 

 

Smart Casual tai Casual

Nämä eivät ole virallisia pukeutumiskoodeja, joten virallista ohjetta ei ole. Huomioi tilaisuuden luonne, paikka, tarkoitus sekä ammattikunta. Luovemmilla aloilla työskentelevien pukeutuminen on kokeilevampaa ja rennompaa, kun sen sijaan esimerkiksi juridisilla aloilla työpukeutuminen jo itsessään on tarkoin määritelty.

Casual on rento, mutta siisti. Rentous ei kuitenkaan tarkoita mukavia urheilulegginsejä eikä siisti tummaa pukua. Nykyaikana farkut ovat tuttu näky smart casual -tilaisuuksissa, vaikkakaan farkut eivät etiketin mukaisesti kuulu juhlatilaisuuksiin. Jos kuitenkin pukeudut farkkuihin, valitse aina tummat farkut sekä siisti kauluspaita.

 

 

 

Muista ainakin nämä kolme:

Kunnioita kutsujaa ja noudata pukukoodia.

Ole mielummin ylipukeutunut, kuin alipukeutunut.

Tumma puku ja pikkumusta – ei voi mennä vikaan.

Lue myös

NÄIN TILAAT OMAN DRINKKIBAARIN

Your Bartender – Cocktail Catering on liikkuva baari. Me tuomme cocktailit sinne missä sinä olet! Mutta kuinka tällainen drinkkibaari sitten toteutetaan käytännössä?
9.4.2020

JUHLIEN SUUNNITTELU

Yhdessäoloa, aktiviteetteja, kauniita pukuja, koristeita, hyvää ruokaa ja juomaa – näin syntyvät juhlat.
24.2.2020

Kysyttävää?

Kysyttävää?
Haluaisin *
*